Musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i wiśniami

domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i wiśniamiNaturalnie i zdrowo – Chrupiące prażone domowe musli witaminowe z puffingowanymi jagodami goji i puffingowanymi wiśniami. Musli jest bogate w dodatki i nie zawiera żadnych zbędnych składników – mąki, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, ulepszaczy smaku, aromatów – które często spotyka się w kupnych, gotowych produktach. Musli jest niezwykle proste w przygotowaniu, więc naprawdę warto poświęcić chwilkę na to, żeby skomponować swój własny pewny w składzie mix, bogaty w składniki, które lubi się najbardziej. Dzięki niemu, śniadanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Dlaczego warto zrobić swoje musli w domu? Bo możemy je przygotować wg własnych upodobań, wzbogacić ogromną porcją wspaniałych dodatków i co najistotniejsze – nie będziemy musieli obawiać się o niechciane składniki – takie jak np. cukier, mąka, syrop glukozowo- fruktozowy, ulepszacze smaku i inne sztuczności, które bardzo często znajdują się w opakowaniach gotowych produktów.

Dodatkowo, używając odpowiednich składników możemy stworzyć naprawdę wyjątkowo wartościową i bogatą odżywczo mieszankę, której na pewno nie kupi się w sklepie! Poniższy przepis na prażone musli domowe to doskonała propozycja na wybitnie wartościową mieszankę, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub zdrowego, energetycznego śniadania, pełnego witamin i cennych wartości odżywczych. Składniki musli dostarczą prawdziwie wysokojakościowych tłuszczy z orzechów i nasion, wartościowych węglowodanów z płatków i naturalne, świetnie przyswajalne witaminy pochodzące z puffingowanych* owoców.

Warto zwrócić szczególną uwagę na puffingowane owoce, ponieważ stanowią pyszny, nowoczesny i oryginalny, a do tego 100% naturalny witaminowy dodatek o słodkim, zaskakująco intensywnym smaku i wyśmienicie chrupkiej konsystencji. Puffing to nowoczesna metoda suszenia w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe, nerkowce, włoskie)
  • 0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia, słonecznik)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)
  • 1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins
  • 1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins

Przygotowanie:

Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej na suchej patelni przez ok 10 – 15 minut. (można prażyć całość na raz, ale do tego potrzebna jest bardzo duża patelnia). Całość odstawić do przestudzenia. W tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze części. Przygotowane owoce, puffingowane* jagody goji i puffingowane* wiśnie dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion. Gotowe! Smacznego!

Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią. Puffins.co

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s