Lasagne z pesto bazyliowym

lasagne z pesto bazyliowym - fot. Index FoodDania zapiekane to prawdopodobnie jedne z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań obiadowych. Lasagne to zarazem nazwa formy makaronu, jak i dania, które powstaje na jego bazie. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.

Lasagne z pesto bazyliowym

Składniki (4 porcje):

  • 500 g płatów lasagne
  • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól
  • parmezan

Przeczytaj także:

Aromatyczne kluski śląskie serwowane z kremowym sosem serowym z pesto, pieczarkami i orzechami.

Mięciutkie, pulchne kluski śląskie doskonale komponują się z kremowym, gęstym sosem o aksamitnym smaku sera i wyrazistym smaku pesto. Dodatek orzechów nadaje daniu jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu, dzięki któremu tradycyjne kluseczki zmieniają się w wykwintną ucztę!

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.
  • Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól.
  • Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
  • Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.
  • Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
  • Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.

Po więcej informacji i śródziemnomorskich inspiracji zapraszamy na stronę internetową: http://indexfood.pl/.

Jedna uwaga do wpisu “Lasagne z pesto bazyliowym

  1. Pingback: Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze – O zdrowym odżywianiu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s