Ryż biały i ryż basmati marki Britta – niezastąpione składniki wielu dań

Ryż biały i ryż basmati marki Britta
Ryż biały i ryż basmati marki Britta

Ciężko nam wyobrazić sobie kuchnię bez ryżu, który jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków do posiłków. Stosujemy go praktycznie we wszystkich rodzajach dań – od zup, przez sałatki, dania główne, aż po desery. Sięgając po ryż biały lub jego szlachetniejsza odmianę, ryż basmati, dostępne w ofercie marki Britta wzbogacimy nasze menu, nadając potrawom wyjątkowy smak.

Ryż biały – sposób na udane posiłki

Wybierając konkretny gatunek ryżu warto zwrócić uwagę na jego cechy charakterystyczne, jakość i właściwości odżywcze. Ryż biały marki Britta pochodzi z idealnie czystych terenów Ameryki Południowej. Jest zaliczany do ryżów długoziarnistych (ok. 6-7 mm długości), a ponieważ nie posiada frakcji drobnych jest sypki i nie skleja się. Dzięki pozbawieniu go wierzchnich warstw wyróżnia się nieco twardszą strukturą, idealnie białym kolorem oraz wyjątkowym smakiem – cenionym przez konsumentów. Ryż biały Britta to również niezastąpione źródło energii. Krótki czas gotowania i poręczne opakowania 4 x 100 g oraz 8 x 100 g pozwalają na szybkie przygotowanie dań, bez ryzyka ugotowania zbyt małej bądź zbyt dużej ilości ryżu.

Przeczytaj też:

Kalorie to nie wszystko.

Ryż basmati – aromatyczny dodatek do potraw

Wśród wielu odmian ryżu to właśnie basmati jest uznawana za najszlachetniejszą. Ten uprawiany u podnóża Himalajów gatunek jest ceniony za swój niepowtarzalny aromat i piękne, długie białe ziarna, które wskutek gotowania zamiast pęcznieć wyraźnie się wydłużają. Basmati to w dosłownym tłumaczeniu „pachnący ryż” i to miedzy innymi dzięki zapachowi jest chętnie wykorzystywany przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Ryż basmati marki Britta idealnie sprawdza się zarówno w roli dania głównego, jak i pysznego dodatku. W odróżnieniu od innych odmian nie ma takiej tendencji do sklejania się, dlatego po ugotowaniu pozostaje lekki i sypki. Dzięki charakterystycznemu migdałowo-orzechowemu posmakowi basmati doda charakteru i wykwintnej, tajemniczej nutki każdej potrawie.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: http://halina.eu/pl/ oraz na fanpage:
https://www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Jedna uwaga do wpisu “Ryż biały i ryż basmati marki Britta – niezastąpione składniki wielu dań

  1. Pingback: Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem białym marki Britta | Męskie życie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s