Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.
Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze
Składniki:
- 4 porcje łososia,
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia,
- 1 czerwona papryka,
- 250 g zielonych, młodych szparagów,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia.
Dodatki:
- sałata (np. roszponka, rukola),
- sos vinegret,
- bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi,
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Gran’d Italia.
Akcesoria:
- 4 arkusze papieru do pieczenia
- sznurek
Przeczytaj także:
Dania zapiekane to prawdopodobnie jedne z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań obiadowych. Lasagne to zarazem nazwa formy makaronu, jak i dania, które powstaje na jego bazie. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.
Sposób przygotowania:
- Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki.
- Na arkusz papieru wykładamy na środek 1/4 papryki i 1/4 szparagów i na warzywa układamy 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną), wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym.
- Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry.
- Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby.
- Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej lub w drugiej wersji z ugotowanym makaronem i pesto.
Pingback: Delikatny łosoś z rusztu z grillowanymi warzywami | Jesz zdrowo